تامین محصولات کشاورزی در سند دانش بنیان امنیت غذایی با رویکرد حکمرانی علم و فناوری
کد مقاله : 1203-IGC-FULL
نویسندگان
فاطمه ابراهیمی *
کرمان- میدان پژوهش- دانشگاه شهید باهنر کرمان
چکیده مقاله
در سند ملی امنیت غذایی حرکت به سمت حکمرانی علم و فناوری به عنوان یک سیاست کلان در جهت‌دهی تمامی فرایندهای تولید لازم می‌باشد. در چندین نشست تخصصی با مسِئولین اجرایی و تحقیقاتی استان کرمان ابعاد مختلف سند امنیت غذایی در حوزه تولید محصولات کشاورزی و مشکلات حوزه اجرا مورد بحث قرار گرفت. راهبردها و سیاست‌ها در سند امنیت غذایی از جمله افزایش توان تولید با بهره‌گیری از دانش و فناوری‌های نوین، استفاده از ارقام مقاوم به خشکی و شوری، اصلاح الگوی کشت، یکپارچه سازی اراضی، اسـتفاده از ظرفیـت بخـش خصوصـی و شـرکت‌های دانش‌بنیــان، سـازماندهی و توانمندسازی تشـکل‌های صنفـی، تخصصـی و شـرکت‌های تعاونـی، مکانیزه‌کردن کشاورزی، افزایش راندمان مصرف آب، کشت گلخانه‌ای و فراسرزمینی، مدیریت بازار محصولات و ایجاد صنایع تبدیلی با رویکرد حفاظت از منابع طبیعی مورد بررسی قرار گرفت. اما اجرای سیاست‌ها و نظارت بر آنها بایستی در زنجیره حکمرانی مشخص و سازمان متولی جهت نظارت بر سیاست‌های مذکور تعیین گردد. عدم وجود سیاست‌های حمایتی و مشوق‌های کافی دولت برای تعاونی‌های کشاورزی و بخش خصوصی، عدم هماهنگی بین وزارتخانه‌های مربوطه و قوانین دست‌ و‌ پاگیر صدور مجوز واحدهای تولیدی از جمله مشکلات بر سر راه این اقدامات ذکر شد. در نهایت طرح سیماب (سیستم مرجع آموزش و بهره‌وری) که به‌‌منظور ارتقای بهره‌وری و تولید محصولات کشاورزی در استان کرمان توسط اتحادیه شرکت‌های تعاونی تولید روستایی استان کرمان با مشارکت مدیریت جهاد کشاورزی و بهره‌گیری از کشاورزان به‌عنوان مرجع اصلی تولید و توان علمی متخصصان اجرا شده است به عنوان الگو موفق حکمرانی علم و فناوری در کشور پیشنهاد گردید.
کلیدواژه ها
دانش و فناوری، سند امنیت غذایی، الگو عملی و علمی حکمرانی
وضعیت: پذیرفته شده